Minustako koiranomistaja?

Ihanat suloiset koirat ovat monen haave, mutta koiranomistajaksi haaveilevan tulee miettiä asiaa hyvin tarkkaan.

Koiran hankkiminen tietää pitkää sitoutumista ja paljon velvoitteita. Itse koiran hankkiminen on helppoa, mutta sen koulutus, huolenpito ja ulkoiluttaminen ovat aikaa vievää ja kallista puuhaa. Jos perheen lapset haluavat koiran, muista, ettei lapsia voi velvoittaa sen pääasiallisiksi hoitajiksi. Into voi lopahtaa nopeasti, kun kukaan ei yllättäen haluakaan vesisateeseen lenkille tai huolehtia koiran pitkäjänteisestä kouluttamisesta. Jonkun on kuitenkin aina kannettava vastuu koirasta.

Koirien keskimääräinen elinikä vaihtelee roduittain, mutta on hyvä asennoitua sitoutumaan koiraan noin 15 vuodeksi. Koira vaatii ulkoiluttamista, säännöllisiä lääkäri- ja hoitokäyntejä, koirantarvikkeita ja lomat suunnitellaan osittain myös koiran ehdoilla. Koira kaipaa myös hellyyttä ja rapsutusta, sillä se luottaa täysin isäntäänsä ja tämän rakkauteen. Koiran hankinnan jälkeen omistajat eivät voi enää lähteä hetken päähänpistosta viikonloppumatkalle. Koira tarvitsee aina hoitajan, joten on hyvä suunnitella jo etukäteen, kuinka toimia lomalle lähdettäessä. Koira mukaan vai koira luotettavaan hoitopaikkaan?

Koiran koko ja luonne määrittelevät paljon rajoituksia niiden hankkimiseen. Jos perhe asuu kerrostalossa, on hyvä hankkia pienikokoinen koira, joka mahdollisesti viihtyy kerrostaloympäristössä. Ulkoiluttamista on mietittävä tarkoin, minkä lisäksi on tutustuttava rodun liikkumisen tarpeeseen. Pieneen asuntoon ei kannata hankkia suurikokoista koiraa. Sen sijaan maaseudulla asuvat ja oman pihan omaavat voivat hankkia suuremmankin koiran, joka pääsee tällöin vapaasti purkamaan tarpeitaan juosta ja hakea rajojaan ulkona.

Koiran hankinta on myös rahallinen panostus ja suosittelemme lukemaan artikkelimme Koiranhoitotarvikkeet löytääksesi tietoa kaikista heti alussa tarvittavista tarvikkeista. Koira tulee rokottaa ja tarkistaa ajoittain. Joidenkin rotujen turkki vaatii erikoishoitoa, minkä lisäksi kynnet leikataan ja korvat putsataan säännöllisin väliajoin. Koira saattaa myös sairastua, jolloin isännän velvollisuus on hoitaa lemmikkiään.

Koiran koulutuksesta on kuitenkin hyötyä kaikille: innokkaana oppijana koulutus palvelee koiran tarvetta kehittyä. Omistajalle tottelevainen ja osaava koira on tietenkin helpompi hoidettava kuin kouluttamaton koira, joka saattaa pahimmillaan olla jopa vaaraksi ympäristölleen.