Koirat populaarikulttuurissa

Ihmisen paras ystävä vai neljällä jalalla kävelevä kaaos? Kaikki riippuu näkökulmasta, mutta koirat ovat olleet ihmisen rinnalla jo pitkään. Onkin miltei hämmentävää, miten vähän meillä on esimerkiksi julkkiskoiria – Lassien toki tuntevat kaikki, samaten Laika lienee vielä monille tuttu.

Koirat sankareina

Koiria pidetään yleensä pyyteettöminä auttajina, jotka pelastavat ihmisiä hädästä. Koira uhraa kaiken isäntänsä eli laumansa johtajan puolesta. Yksi ikonisista populaarikulttuurin koirista on bernhardilainen, joka Alpeilla ryömii pelastamassa lumeen hautautuneita kiipelijöitä. Pelastuskoiria kyllä käytetään alppiympäristössä, ja rotukin on oikea, mutta se koiran kaulan ympärillä oleva juomapullo on vain juomien markkinointia ja myynninedistystä varten.

dog-movie

Lassie on tutuin kaikista – Eric Knightin luoma collie-hahmo on suorastaan hellyttävän perinteistä amerikkalaista pikkukaupunkiunelmaa edustavan tarinan päähenkilö. Lassie on poikinut koko tukun kirjoja, ohjelmia ja elokuvia. Virallisia Lassie-elokuvia on tehty yhteensä 11 kappaletta, joista suurin osa on julkaistu vuosien 1943 ja 1951 välillä. Näiden vuosien aikana tehdyissä teoksissa päähenkilöä esitti Pal-niminen collie.

Rin Tin Tin oli itse asiassa vielä Lassietakin varhaisempi sankarikoira, joka oli rodultaan saksanpaimenkoira. Se näytteli lukuisissa Warner Brosin elokuvissa urhoollisen ihmisystävällisen sankarin roolia. Alkuperäisen Rin Tin Tinin pelasti amerikkalainen sotilas ensimmäisen maailmansodan taistelukentältä. Kun alkuperäisyksilö kuoli 1932, alkoi Rin Tin Tinin nimen periytyminen – nykyinen Rin Tin Tin XII on, kuten roomalaiset numerotkin kertovat, järjestyksessä jo kahdestoista.

Muita rooleja

Moni muistaa varmasti myös 80-luvulta tutun leffan Turner ja Täystuho (Turner & Hooch alkuperäisnimeltään), pääosassaan Tom Hanks ja bordeaux’ndoggi Beasley the Dog. Beasleyn esittämä Hooch eli Täystuho on tässä elokuvassa koiralle epätyypillisessä roolissa – murhan silminnäkijänä ja todistajana.

Maalaustaiteen puolella nelijalkaiset ystävät ovat usein pelkässä sivuroolissa. Monet kuitenkin muistavat ikonisen taulun, jossa koirat pelaavat pokeria. Kyseessä on itse asiassa maalausten sarja, jonka on vuosien 1894 ja 1910 välillä amerikkalaisen Cassius Marcellus Coolidgen tekemä. Koirien peliympäristö maalaussarjassa on hyvin perinteinen salonki, ja voikin miettiä millainen olisi maalaussarjan nykyversio, olisiko siinä esimerkiksi netticasino miljöönä?

Sarjakuvien puolelta koirista voidaan mainita varmasti ainakin Mikki Hiiren uskollinen kumppani, Pluto – tosin myös Hessua pidetään ainakin jonkinlaisena koirana. Toinen hyvin, hyvin tunnettu sarjiskoira on belgialaisen toimittajan Tintin uskollinen Milou-koira. Se on siitä erityinen, että sillä on jopa vuorosanoja, vaikka kukaan ei Miloun puheita ymmärräkään.