Koiran vienti eläinlääkäriin

Lemmikin omistajana me olemme vastuussa koiran hyvinvoinnista. Eläinystävämme eivät osaa puhua sanoin, mutta ne osaavat kyllä näyttää, kun jokin asia ei ole hyvin. Omistajan tehtävä on osata huomata nämä merkit ja tulkita niitä oikein. Kaikkein paras tilanne tietysti on, jos koira on niin terve, ettei tällaisia merkkejä jouduta huomaamaan. Koiran hyvinvointiin voidaan vaikutta monilla tavoin ennaltaehkäisevästi. Sen tulisi saada riittävän ravintorikasta ruokaa tarpeeksi usein, ja sen pitää päästä riittävän usein liikkumaan. Lenkeiksi eivät riitä vain pikaiset askelet tarpeiden tekoa varten, vaan muutaman kerran päivässä koiran tulee saada kunnolla liikuntaa. Myös koira puhtaudesta on huolehdittava asianmukaisesti. Näin eläinlääkäri voidaan pitää loitolla mahdollisimman tehokkaasti.

Milloin eläinlääkäri on tarpeen

Eläinlääkäri tulee tutuksi jokaiselle koiran omistajalle, sillä käynnit eivät suinkaan aina liity ikäviin tilanteisiin. Pentuiän rokotteet, tarkastuskäynnit sekä esimerkiksi mahdolliset flunssarokotteet voivat viedä vastaanotolle ihan normaaleissa oloissakin. Joskus taas koiraa voivat vaivata jotkin perinnölliset sairaudet, jotka voivat vaatia seurantaa. Välillä voi olla hankala huomata, kun lemmikki lähettää viestejä hädästä. Selviä merkkejä on kuitenkin monia. Mikäli koira oksentelee tai ripuloi, on eläinlääkärin käynti tarpeen. Samoin, jos lemmikki juo ylettömiä määriä tai pissailee jatkuvasti, on jokin todennäköisesti hullusti. Kuiva iho ja kyhmyt sekä punoittavat ja kutisevat silmät ovat myös käynnin aiheita. Jatkuvasti päätä ravistelevaa koiraystävää voi taas vaivata korvatulehdus. Muutokset käytöksessä, apaattisuus, ruokahaluttomuus ja aggressiivisuus on syytä tutkia.

Koiran valmistelu käyntiä varten

Koira on hyvä totuttaa pennusta lähtien siihen, että eläinlääkärin vastaanotolla vieraillaan silloin tällöin. Pennun tulisi tottua siihen, että myös oman lauman ulkopuoliset jäsenet voivat koskea ilman, että sitä pitää säikähtää. Näin eläinlääkäritilanne on varmasti mukavampi molemmille, sekä koiralle että omistajalle. Ennen vastaanotolle lähtöä käytä koira kunnon kävelylenkillä, niin sen pahimmat energiat pääsevät purkautumaan. Ota mukaasi koiralle tuttu lelu tai vaate, jossa on tuttuja hajuja. Ne auttavat koiraa pysymään rauhallisena, jos et voi itse seurata lemmikkiä tutkimushuoneeseen. Odottelun ajaksi on itsellekin hyvä hommata ajatukset muualle vievää tekemistä. Esimerkiksi kolikkopelien pelailu on sopivan yksinkertaista ja ajatukset katkaisevaa puuhaa. Muun muassa Videoslots tarjoaa ilmaisia pelejä pelattavaksi.