Harrastukset koiran kanssa

Koira on sosiaalinen ja innokas oppimaan uutta. Se kaipaa haasteita ja energiankulutusta ja se onkin mitä parhain liikuttaja omistajalleen! Koiran kanssa voi itsekin kuluttaa energiaa, rentoutua ja temmeltää liikunnan ilosta. Koira opettaa omistajalleen paljon, esimerkiksi sen, että leikkiin ja liikuntaan voi heittäytyä koiran lailla.

Koiran rotu määrittelee osittain liikunnan tarpeen mutta lähtökohtaisesti kaikki koirat tykkäävät liikunnasta. Yksi parhaimpia harrastuksia yhdessä ovat kävelylenkit, parhaimmillaan ne suuntautuvat metsiin, joissa koira voi käyttää hyväkseen luonnollisia aistejaan ja vaistoa. Metsän hajut ja vaihteleva maasto pitävät sen virkeänä. Metsillä on myös hyvä vaikutus ihmisiin, joten kävelylenkit ovat varmasti miellyttävä kokemus molemmille. Rankempaa liikuntaa tarvitsevien lajien kohdalla voi harkita kunnon juoksemista, minkä aikana koira pääsee todella päästämään energiaa pihalle.

Koiran kanssa voi temppuilla, palloilla, frisbeellä ja sitä voi opettaa kulkemaan erilaisten esteiden kautta, nousemaan puomille tai hyppäämään renkaan läpi. Koira oppii palkitsemisen kautta, joten taskuun on hyvä varastoida muutamat herkut. Koira rakastaa ruokaa, joten sille herkkujen antaminen on rakkauden osoitus: palkitse siis koira ajoittain ruualla tai koiranherkuilla. Jos haluaa päästä todellisen esteradan pariin, kannattaa harkita Agility-harrastusta eli esteratakilpailua koirille. Tämän ja monen muun harrastuksen kautta voit löytää myös muita koiraharrastuksesta kiinnostuneita kavereita.

Koirat tykkäävät huomiosta: tanssita koiraa tai anna sen nauttia huomiosta ja kehu sitä sen oppiessa uutta. Koira on ihmisen paras ystävä sillä se omistautuu isännälleen täysin, niinpä kehut ja huomio ovat parasta mitä koiralle voi antaa, sen pyyteetön rakkaus on tunnettua mutta koirakin nauttii siitä että sen taidot ja pelkkä läsnäolo huomioidaan. Koiran voi viedä muiden koirien seuraan, joko koirapuistoon tai etsiä lähellä asuvia muita koiranomistajia, näin koira oppii sosiaaliseksi muiden koirien kanssa. Se pääsee kisailemaan ja temmeltämään muiden lajitoveriensa kanssa, siinä se oppii laumaeläimille tärkeää ryhmässä olemisen taitoa. Koiralle läheisyys on tärkeää: se haluaa halauksia, rapsutuksia ja huomiota, vaikka sen kuuluukin oppia oma paikkansa laumassaan. Koiran pehmeä kuono sohvannurkassa tai töytäisy on sen tapa osoittaa kiintymystä. Se istuu uskollisesti oven takana odottamassa, kun omistajat saapuvat kotiin ja on aina valmis kisailuun, leikkeihin tai rapsutuksiin.