Harjoittelu koiran kanssa

Koiran kanssa voi harjoitella ja harrastaa monella tavalla. Toiset lajit ovat hyvin vauhdikkaita, ja toisissa on taas aikaa nauttia enemmän ulkoilusta. Ihan jokaisen koiran kanssa kuitenkin voi – ja kannattaa – harrastaa. Sanonta ”vanha koira ei opi uusia temppuja”, ei pidä paikkaansa vaan koiran kanssa voi aloittaa uuden harrastuksen myöhemmälläkin iällä. Koira nauttii kaikesta aktiviteetista ja liikunnasta, eikä harjoittelussa tarvitse välttämättä edes olla mitään sen kummempia tavoitteita. Monissa lajeissa, kuten vaikkapa agilityssä, on kuitenkin mahdollista kilpailla hyvin vakavasti ja edetä pitkällekin.

Lajin valinta

Erilaisia lajeja on tarjolla paljon, ja niihin kannattaa tutustua avoimin mielin. Voit hankkia tietoa esimerkiksi internetistä tai alueesi koirayhdistyksiltä tai kasvattajilta. Muista myös pohtia asiaa koirasi kannalta: mikä häntä mahtaisi kiinnostaa? Joskus on helppo nähdä koiran luontaiset ominaisuudet, ja silloin lajin valintakin on usein helppoa. voit myös kokeilla jotain aivan uutta lajia, ja kenties koirastasi paljastuukin sitä kautta jotain aivan uusia puolia. Koiran kanssa harrastaminen helpottaa myös arkitilanteita, kun koiran perustottelevaisuus lisääntyy.

Juoksu ja pyöräily koiran kanssa

Juoksu ja pyöräily ovat sellaisia harrastelajeja, joita ihminen ja koira harrastavat yhdessä usein ihan luonnostaan. Riittävän pitkä ja laadukas hihna on tärkeä, sekä pyöräilyssä luonnollisesti hyvä polkupyörä ja tarvittavat varusteet. Juoksijan on puolestaan hyvä kiinnittää huomiota juoksukenkiinsä. Nämä ovat hyviä energian ja stressin purkukeinoja sekä koiralle, että omistajalleen.

Eri harrastelajeja

Pyöräilyn ja juoksun lisäksi tarjolla on kuitenkin paljon muitakin lajeja., Tässä on listaus suosituimmista lajeista, joita koira voi ohjaajansa kanssa harrastaa:

  • Agility
  • Koiratanssi
  • Toko tottelevaisuuskokeet
  • Nose Work
  • Rally-toko
  • Dobo
  • Canicross

Näistä lajeista on helppo löytää lisätietoa netistä, ja lajista riippuen aloittaminen on myös melko helppoa. Useimmat lajit ovat myös auki kaikille koiraroduille, sekä myös sekarotuisille koirille. Toisissa painottuu koiran suorituskyky ja tottelevaisuus, ja toiset ovat puolestaan sellaisia lajeja, joissa on runsaasti tilaa myös luovuudelle. Jokaiselle kuitenkin löytyy varmasti jotakin! Jos ei halua lähteä mukaan seuratoimintaan, koiran kanssa voi harrastaa myös kotioloissa.